Boa’s, toezichthouders en handhavers in dienst bij verschillende gemeenten en natuurbeheerders zijn ambassadeur en/of individueel belangenbehartiger van Vakbond BOA ACP. Zij signaleren knelpunten en brengen deze direct onder de aandacht van de bond. Daarnaast zijn ze aanspreekpunt voor vragen, advies en hulp. Collega’s zoals jij met een enorme drive voor hun vak! Een kort gesprek met BOA ACP ambassadeurs Luca, Guus, Raymond en Anita.
‘Samen tot een oplossing komen geeft mij veel energie’
Luca van Antwerpen werkt als strafrechtelijk onderzoeker milieu bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Waarschijnlijk denken veel mensen hierbij niet snel aan het werk van een boa, maar vanuit zijn functie houdt Luca zich uitsluitend bezig met het opsporen van milieudelicten. “Hoe complexer, hoe beter”, zegt hij. Sinds de afronding van zijn opleiding is Luca lid van Vakbond BOA ACP.
“Binnen onze dienst hebben wij meerdere teams die zich bezighouden met toezicht en handhaving. Als mijn collega’s ernstige overtredingen op het gebied van milieuwetgeving constateren, dan is het mijn taak om een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren. Dit gebeurt onder het gezag van het Openbaar Ministerie. Ik mag mij zogezegd vastbijten in het strafrechtelijke gedeelte van een zaak en diepgravend onderzoek doen. Uiteindelijk is het mijn doel om een duidelijk feitenrelaas te schrijven dat voor één uitleg vatbaar is, zodat het OM met een sterk verhaal bij de strafrechter kan komen.”
Hulp van de bond
Vanaf het moment dat Luca als boa gaat werken, benadrukken zijn collega’s dat het belangrijk is om lid te worden van de vakbond. Luca: “Als ik het mij goed herinner ben ik vrij snel, nadat ik klaar was met de opleiding, lid geworden van Vakbond BOA ACP. Op een bepaald moment kwam ik in conflict met mijn werkgever. De bond stond mij hierin bij. Dus toen vakbondsadviseur Wout mij vroeg om ook ambassadeur te worden, heb ik direct ja gezegd.”
Collega’s bijstaan
Luca is een echte doener. “Als je mij confronteert met een probleem, dan is mijn eerste gedachte ‘Wat kan ik hieraan doen’? De afgelopen jaren heb ik veel geïnvesteerd in mijn communicatieve vaardigheden binnen een ambtelijke organisatie. Die vaardigheden mag ik nu inzetten om collega’s bij te staan die om hulp vragen. Als het mij vervolgens lukt om samen tot een oplossing te komen die voor alle partijen bevredigend is, dan geeft mij dat echt ontzettend veel energie.”
‘Belangenbehartiging gaat net als bij handhaving over maatwerk’
Na een studie en werk in de commerciële economie besluit Guus van Ginneken handhaver bij de NS te worden. Na drie jaar maakt hij de overstap naar domein 1. Guus werkt nu als integraal boa in de gemeente Stichtse Vecht en concentreert zich op een aantal specialismen, zoals ondermijning, bestuursrecht en jeugdoverlast/-criminaliteit.
“Ik vind het belangrijk om goed voor de dag te komen als het gaat om kennis en kunde. Tegelijkertijd wilde ik liever buiten werken en meer contact met mensen hebben in mijn werk. Daarom ben ik als handhaver bij de NS begonnen. Alleen de haken en ogen aan dat werk, zoals respectloos gedrag, brak mij toch enigszins op. Het gemeentelijke werk dat ik nu doe, binnen een team van negen boa’s, bevalt mij veel beter”, vertelt Guus.
Gevarieerd werkgebied
“Ons werkgebied zit tussen Utrecht en Amsterdam in, het is breed uitgestrekt en dus heel gevarieerd. Je bent bovendien in de gemeente met andere problematieken bezig dan bij de NS en dat spreekt mij persoonlijk meer aan. Als je iemand wil helpen, dan ben je in mijn ogen bij de gemeente aan het juiste adres. Samen met andere afdelingen kun je als boa veel voor iemand regelen.”
Steunpilaar
Guus geeft aan dat er in de boa-wereld veel speelt en zich daarom vanuit de bond inzet voor zijn collega’s. “Ik vind het belangrijk om mijn collega’s bij te staan in situaties waardoor zij in een lastige positie terechtkomen, zodat zij iemand hebben die voor hen opkomt. Een steunpilaar. Stel, een boa krijgt een klacht en daar wordt vervolgens op een verkeerde manier mee omgegaan. Dan ben ik als belangenbehartiger en ambassadeur van Vakbond BOA ACP een van de eersten die een collega wil bijstaan. Het gaat net als bij handhaven om maatwerk.”
‘Ik wil er zijn voor boa’s in het land, binnen alle domeinen’
Raymond Habets begint zijn loopbaan bij justitie, werkt daarna kort in de beveiliging, zit sinds 2009 in het boa-vak en ervaart een goede samenwerking met de politie (door te investeren in intensief contact). Hij is werkzaam voor de gemeente Heerlen als proces-coördinator toezicht en handhaving. Daarnaast is hij coördinator bij de meldkamer en boa (domein 1).
“Ik ben altijd lid geweest van een vakbond. Want een bond kan je helpen, adviseren en ondersteunen. Zelf heb ik in 2018 een zwaar geweldsincident meegemaakt. In het traject daarna kreeg ik ondersteuning van vakbondsadviseur Wout Jongman. Ik had zelf een advocaat in de arm genomen, maar de bond was bij elke rechtszaak aanwezig en heeft hier ruim aandacht aan besteed. Dit heb ik enorm gewaardeerd”, vertelt Raymond.
Bevoegdheden
Vakbond BOA ACP stelt Raymond daarna de vraag ‘Wil jij vanuit je kennis en kunde ambassadeur van onze bond worden?’ Raymond: “Ik heb dit direct met twee handen aangepakt. Ik wil er zijn voor boa’s in het land, binnen alle domeinen. Je moet als boa een brede rug hebben. Doordat er te weinig kennis is bij burgers over wat de boa nu precies doet en wat zijn bevoegdheden zijn, krijg je regelmatig negatieve opmerkingen of erger naar je hoofd geslingerd.”
Geweldsincident
“Ook zijn er werkgevers die niet goed weten hoe ze boa’s kunnen en moeten ondersteunen na een geweldsincident. Zoiets heeft net zo goed psychisch een enorme impact. Alleen mensen zien dat niet in tegenstelling tot lichamelijk letsel. Ik heb inmiddels een aantal keren in het land presentaties hierover gegeven. Mijn rechtszaak duurde vijf jaar en het letselschadetraject loopt nog altijd. Een werkgever moet zich bewust zijn van deze gevolgen en wat een collega dan aan hulp en ondersteuning nodig heeft.”
‘Laat het niet escaleren en los het op via een gesprek’
Anita Kooij is geboren en getogen in Amsterdam, woont inmiddels in het oosten van het land en is sinds een aantal jaren senior handhaver in haar geboortestad. Anita: “Qua handhaving gaat er niets boven Amsterdam.” Sinds 1 januari heeft zij een coördinerende rol voor het gebied Zuidoost – Weesp, zodat haar collega’s op straat hun werk optimaal kunnen doen. Zij beantwoordt vragen van collega’s en loopt zelf ook buiten.
“Ik heb bewust gekozen voor dit vak. Je bent buiten aan het werk, je praat iedere dag met andere mensen, probeert problemen op te lossen. Dat vind ik mooi. Door die vele contacten leer je ook bij over houding en gedrag van mensen en hoe je mensen zelf het beste kunt aanspreken. Hoe je gesprekken kunt voeren, bijsturen en bijvoorbeeld de-escaleren.”
Het verschil maken
“Iedere dag wordt je minimaal een keer uitgescholden. Dan denk ik ‘dapper hoor!’ Als ik de kans krijg, dan ga ik zeker wel het gesprek aan met diegene. Dat soort agressief gedrag komt vooral doordat veel mensen nog altijd niet weten wat een handhaver allemaal doet. De bond kan hierin een verschil maken. Daarom ben ik ook ambassadeur van Vakbond BOA ACP geworden. Het draagt bovendien bij aan mijn eigen ontwikkeling.”
Rechtvaardigheidsgevoel
Naar eigen zeggen is Anita niet op haar mondje gevallen. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Anita: “Er zijn collega’s die minder mondig zijn, minder snel voor zichzelf opkomen. Dan komt mijn rechtvaardigheidsgevoel om de hoek kijken. Daarom ben ik naast mijn ambassadeurschap ook individueel belangenbehartiger van de vakbond geworden. Zo help ik vanuit die rol bijvoorbeeld collega’s van wie de ziekmelding niet wordt geaccepteerd. Het hoeft niet altijd een juridische zaak te worden. Mijn ervaring is dat we het vaak aan de hand van een gesprek kunnen oplossen.”
Vakbond BOA ACP is de grootste boa bond van Nederland en komt op voor boa’s, handhavers en toezichthouders. Wij zetten ons maximaal in voor jou en je collega’s, zodat jij je werk veilig, gezond en met plezier kunt doen. Ben je al lid van BOA ACP of overweeg je dat te worden? En heb je net als Luca, Guus, Raymond en Anita een sterk rechtvaardigheidsgevoel en wil je je inzetten voor je collega’s? Bel of mail en maak het verschil.
