Het CNV, de andere bonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao gemeenten. Een cao die ook geldt voor boa’s die bij een gemeente in dienst zijn. Daarom was ook handhaver Dirk Verkade, ambassadeur van Vakbond BOA ACP, op de achtergrond bij de cao-gesprekken betrokken. Om zo invloed uit te oefenen in het belang van boa’s, handhavers en toezichthouders.

In de cao gemeenten staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en veilig en gezond werken. Deze cao geldt voor alle ambtenaren die bij een gemeente werken. Wat is er nu zoal afgesproken?

  • Een loonstijging van gemiddeld 7,5 procent de komende twee jaar.
  • Studieschuld deels aflossen uit het Individueel Keuzebudget (IKB).
  • Verhoging van de toelage voor onregelmatige diensten.
  • Mogelijkheid tot eerder stoppen met werken (RVU).

Betrokkenheid ambassadeur BOA ACP

Dirk Verkade is lid en ambassadeur van Vakbond BOA ACP en lid van het CNV. Hij kreeg de kans om deel te nemen aan een werkgroep die betrokken was bij de onderhandelingen voor de cao gemeenten 2025. “Een leerzaam traject”, zegt Dirk. “Helaas zijn niet al mijn ingebrachte punten meegenomen, maar de boa’s werden ditmaal wél meerdere keren besproken tijdens de onderhandelingen.”

In het belang van boa’s

De werkgroep waaraan Dirk heeft deelgenomen, bestond uit verschillende collega’s vanuit de gemeenten en beroepskrachten van het CNV die de daadwerkelijke onderhandelingen voerden met de andere vakbonden en het VNG. Dirk: “De taken werden verdeeld en ik kreeg zaken voor de oudere medewerkers (55 jaar en ouder) aan mij gekoppeld. Daarnaast was het een mooie kans om specifiek zaken proberen te regelen voor onze boa’s en handhaving in de nieuwe cao.”

Dirk legt uit: “Een uniformdienst is in gemeenteland vrij uniek. Handhaving heeft veel verplichtingen ten opzichte van soortgelijke diensten, zoals de politie en douane. Denk alleen maar aan de verplichte PHB- en RTGB-verplichtingen. Ook zag ik dat er weinig geregeld is voor onze collega’s van de buitendienst. Veel verplichtingen en lage schalen. Ik heb geprobeerd om de verplichtingen te laten omzetten naar vrijwilligheid; vrijwillig na je 55ste een avonddienst draaien bijvoorbeeld. Dit heeft ook te maken met het verplichte vitaliteitsbeleid, dat de gemeenten moeten gaan uitvoeren voor hun personeel. Om te voorkomen dat het niet alleen blijft bij voorlichting geven over gezond leven, maar dat er vooral ook bruikbare zaken geregeld worden.”

Positief stemadvies

De verschillende zaken die door de werkgroep van het CNV en de andere bonden zijn ingebracht en de daarop volgende onderhandelingen, hebben uiteindelijk tot een onderhandelingsresultaat geleid voor de nieuwe cao gemeenten 2025-2027. Dit resultaat wordt vanuit het CNV met een positief stemadvies aan leden voorgelegd. Daarover hebben leden van het CNV onlangs een mail gehad, met daarin de mogelijkheid om tot en met 18 mei hun stem uit te brengen.

Samen sterk

Dirk blikt bovendien nog even verder vooruit. “Nu Vakbond BOA ACP samenwerkt en verbonden is met het CNV kunnen we met de volgende onderhandelingen, voor de cao gemeenten 2027, met de hulp van onze leden een nog krachtiger signaal afgeven en eisen stellen. Lid zijn van Vakbond BOA ACP geeft je meer invloed op onze werkzaamheden én op onze rechtspositie als boa, toezichthouder en handhaver.”

Ben jij boa, handhaver of toezichthouder?
Word dan lid van Vakbond BOA ACP, de grootste boa bond van Nederland!