Boa’s, toezichthouders en handhavers in dienst bij verschillende gemeenten en natuurbeheerders zijn ambassadeur en/of individueel belangenbehartiger van Vakbond BOA ACP. Zij signaleren knelpunten en brengen deze direct onder de aandacht van de bond. Daarnaast zijn ze aanspreekpunt voor vragen, advies en hulp. Collega’s zoals jij met een enorme drive voor hun vak! Een kort gesprek met BOA ACP ambassadeurs Raymond en Anita.
‘Ik wil er zijn voor boa’s in het land, binnen alle domeinen’
Raymond Habets begint zijn loopbaan bij justitie, werkt daarna kort in de beveiliging, zit sinds 2009 in het boa-vak en ervaart een goede samenwerking met de politie (door te investeren in intensief contact). Hij is werkzaam voor de gemeente Heerlen als proces-coördinator toezicht en handhaving. Daarnaast is hij coördinator bij de meldkamer en boa (domein 1).
“Ik ben altijd lid geweest van een vakbond. Want een bond kan je helpen, adviseren en ondersteunen. Zelf heb ik in 2018 een zwaar geweldsincident meegemaakt. In het traject daarna kreeg ik ondersteuning van vakbondsadviseur Wout Jongman. Ik had zelf een advocaat in de arm genomen, maar de bond was bij elke rechtszaak aanwezig en heeft hier ruim aandacht aan besteed. Dit heb ik enorm gewaardeerd”, vertelt Raymond.
Bevoegdheden
Vakbond BOA ACP stelt Raymond daarna de vraag ‘Wil jij vanuit je kennis en kunde ambassadeur van onze bond worden?’ Raymond: “Ik heb dit direct met twee handen aangepakt. Ik wil er zijn voor boa’s in het land, binnen alle domeinen. Je moet als boa een brede rug hebben. Doordat er te weinig kennis is bij burgers over wat de boa nu precies doet en wat zijn bevoegdheden zijn, krijg je regelmatig negatieve opmerkingen of erger naar je hoofd geslingerd.”
Geweldsincident
“Ook zijn er werkgevers die niet goed weten hoe ze boa’s kunnen en moeten ondersteunen na een geweldsincident. Zoiets heeft net zo goed psychisch een enorme impact. Alleen mensen zien dat niet in tegenstelling tot lichamelijk letsel. Ik heb inmiddels een aantal keren in het land presentaties hierover gegeven. Mijn rechtszaak duurde vijf jaar en het letselschadetraject loopt nog altijd. Een werkgever moet zich bewust zijn van deze gevolgen en wat een collega dan aan hulp en ondersteuning nodig heeft.”
‘Laat het niet escaleren en los het op via een gesprek’
Anita Kooij is geboren en getogen in Amsterdam, woont inmiddels in het oosten van het land en is sinds een aantal jaren senior handhaver in haar geboortestad. Anita: “Qua handhaving gaat er niets boven Amsterdam.” Sinds 1 januari heeft zij een coördinerende rol voor het gebied Zuidoost – Weesp, zodat haar collega’s op straat hun werk optimaal kunnen doen. Zij beantwoordt vragen van collega’s en loopt zelf ook buiten.
“Ik heb bewust gekozen voor dit vak. Je bent buiten aan het werk, je praat iedere dag met andere mensen, probeert problemen op te lossen. Dat vind ik mooi. Door die vele contacten leer je ook bij over houding en gedrag van mensen en hoe je mensen zelf het beste kunt aanspreken. Hoe je gesprekken kunt voeren, bijsturen en bijvoorbeeld de-escaleren.”
Het verschil maken
“Iedere dag wordt je minimaal een keer uitgescholden. Dan denk ik ‘dapper hoor!’ Als ik de kans krijg, dan ga ik zeker wel het gesprek aan met diegene. Dat soort agressief gedrag komt vooral doordat veel mensen nog altijd niet weten wat een handhaver allemaal doet. De bond kan hierin een verschil maken. Daarom ben ik ook ambassadeur van Vakbond BOA ACP geworden. Het draagt bovendien bij aan mijn eigen ontwikkeling.”
Rechtvaardigheidsgevoel
Naar eigen zeggen is Anita niet op haar mondje gevallen. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Anita: “Er zijn collega’s die minder mondig zijn, minder snel voor zichzelf opkomen. Dan komt mijn rechtvaardigheidsgevoel om de hoek kijken. Daarom ben ik naast mijn ambassadeurschap ook individueel belangenbehartiger van de vakbond geworden. Zo help ik vanuit die rol bijvoorbeeld collega’s van wie de ziekmelding niet wordt geaccepteerd. Het hoeft niet altijd een juridische zaak te worden. Mijn ervaring is dat we het vaak aan de hand van een gesprek kunnen oplossen.”
Vakbond BOA ACP is de grootste boa bond van Nederland en komt op voor boa’s, handhavers en toezichthouders. Wij zetten ons maximaal in voor jou en je collega’s, zodat jij je werk veilig, gezond en met plezier kunt doen. Ben je al lid van BOA ACP of overweeg je dat te worden? En heb je net als Raymond en Anita een sterk rechtvaardigheidsgevoel en wil je je inzetten voor je collega’s? Bel of mail en maak het verschil.