Interview met nedewerker Veiligheid & Service NS, Mustafa Trizit

Mustafa Trizit, boa bij Veiligheid & Service van de NS, vindt zijn werk, het contact met reizigers en de samenwerking met collega’s in het veiligheidsdomein prachtig: “Ik ben trots om in dit domein te mogen werken. Amsterdam Centraal is de mooiste werkplek!” Toch is het Mustafa een doorn in het oog dat er te weinig erkenning is voor de functie en voor de rol die boa’s in dit domein vervullen. En dat boa’s bovendien vaak agressief worden bejegend of te maken krijgen met fysiek geweld.

“Ik werk ruim 16 jaar bij de NS, ooit begonnen als hoofdconducteur en sinds 2007 bij Veiligheid & Service, omdat het vak veiligheid mij meer uitdagingen biedt. Wij treden op als toezichthouder. We handhaven de Wet personenvervoer 2000 en zijn tevens bevoegd voor het handhaven van artikelen uit domein 4 (strafrecht). Het is onze taak te zorgen voor sociale veiligheid op het station, in stationswinkels en in de trein. Te zorgen voor naleving en handhaving van onze huisregels.

Vroeger hadden we bij de NS een eigen politiedienst genaamd korps spoorwegpolitie NS, maar na de privatisering in 2000 was deze dienst overgeheveld naar de KLPD, dienst spoorwegpolitie en recent naar de landelijke eenheid. Daardoor is ook de noodhulp op het station komen te vervallen. Deze komt nu uit de regio. Het is jammer dat daarmee de werkrelatie, die je in al die jaren hebt opgebouwd, is verdwenen. Aangezien het spoorwegdomein een wereld op zich is, was een politiedienst speciaal daarvoor een belangrijk gegeven! Helaas is die er niet meer.”

Politiebevoegdheden

“Maar er is ook een ontwikkeling geweest waarin boa’s van de vervoerder een grotere rol hebben gekregen, door uitbreiding van bevoegdheden (zogeheten politiebevoegdheden) te verstrekken om zo ook meer te kunnen doen voor de veiligheidszorg in het domein.

Natuurlijk komen er vervelende gebeurtenissen voor met veel agressie en fysiek geweld binnen het openbaar vervoer zoals iedereen wel meekrijgt. Maar we krijgen ook te maken met suïcidale personen. Het ergste wat ik meemaak, aanrijdingen met personen. Als je dan zo’n lijk ziet liggen, grijpt dat je wel aan.”

Missie

“Voor deze functie moet je stevig in je schoenen staan en tegen een stootje kunnen”, weet Mustafa. “Je moet beschikken over sociale vaardigheden, want er zijn gevallen waarbij je verbaal sterk moet zijn of waarbij je de situatie moet kunnen de-escaleren! Maar het is ook nodig om te kunnen doorpakken en je bevoegdheden te kunnen toepassen op een correcte manier. Dus dat vraagt wat van je.” Als lid van BOA ACP – en contactpersoon/coördinator van V&S Amsterdam – ziet Mustafa het als zijn missie om zich samen met de vakbond in te zetten voor verdere professionalisering van boa’s.