De rechtbank Midden-Nederland heeft de eis van een detacheringsbureau, waarin zij een boa beticht van schending van een concurrentie-, relatie,- en nevenwerkzaamhedenbeding, afgewezen. De rechter acht die beschuldiging onterecht en is van oordeel dat er géén sprake is van een belangenconflict tussen de detacheerder en boa. “Deze zaak laat opnieuw de noodzaak zien van een keurmerk voor detacheringsbureaus binnen de boa-sector”, stelt voorzitter Richard Gerrits van Vakbond BOA ACP.

Vakbond BOA ACP krijgt regelmatig de vraag van leden – boa’s, handhavers en toezichthouders – over de voor- en nadelen van detacheerders. Over waar zij zoal rekening mee moeten houden. Zo legt ook BOA ACP-lid Arnout* begin dit jaar contact met de bond, omdat hij in een netelige situatie met een detacheerder is beland. Het betreffende detacheringsbureau waar hij voor bepaalde tijd in dienst was, stelt dat Arnout het overeengekomen concurrentie-, relatie-, en nevenwerkzaamhedenbeding heeft geschonden en eist daarom betaling van een boete van € 10.000,-.

Juridische hulp Vakbond BOA ACP

De zaak is deze maand voorgekomen, waarbij Arnout werd bijgestaan door een jurist van Vakbond BOA ACP. De rechter is van mening, na beide partijen te hebben gehoord, dat een concurrentie-, en relatiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet rechtsgeldig is:

‘Een werknemer ondervindt dan dubbel nadeel. Aan de ene kant werkt een dergelijk beding immers belemmerend bij een overstap naar een andere baan of het starten van een eigen onderneming, terwijl aan de andere kant bij aanvang van de arbeidsovereenkomst vaststaat dat de arbeidsrelatie van korte duur is.’

Onvoldoende motivering detacheerder

De rechter stelt daarbij dat er geen sprake is van een concurrentiebeding op maat. Het beding moet op zijn minst vermelden welke specifiek te verwerven bedrijfsinformatie, kennis en ervaring van het detacheringsbureau het betreft en waarmee de werknemer (boa) het bedrijf daadwerkelijk in gevaar kan brengen. De noodzaak voor het concurrentiebeding blijkt echter ook tijdens de zitting niet uit de toelichting van de detacheerder.

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat het concurrentiebeding niet geldig is en het nevenwerkzaamhedenbeding nietig. De rechter wijst de eis van het detacheringsbureau tot betaling van € 10.000,- door boa Arnout daarom af. Verder veroordeelt de rechter de detacheerder tot het betalen van de proceskosten.

Nieuw keurmerk detachering boa

Vakbond BOA ACP is tevreden met de uitspraak van de rechter. Voorzitter Richard Gerrits: “Dit is goed nieuws voor de betrokken boa. Tegelijkertijd is deze uitspraak belangrijk gelet op andere zorgwekkende signalen die wij krijgen van boa’s over bepaalde detacheringsbureaus en daarin de belangen van onze leden.” Dat is ook de reden dat Vakbond BOA ACP heeft opgeroepen tot de invoering van een keurmerk – voor organisaties die diensten leveren aan de publieke sector als het gaat om opleiden en detacheren van boa’s – waar nu flinke stappen in worden gezet. Zowel het ministerie van Justitie & Veiligheid als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) omarmen dit initiatief. Het ziet ernaar uit dat het keurmerk vanaf 1 januari 2025 wordt geïntroduceerd.

Arnoud is een gefingeerde naam in verband met de privacy.

Gerelateerd nieuws