Interview met boa Annette Kraaijenbrink

De ACP is een politievakbond voor alle politiemensen, van collega´s op straat tot collega´s aan het bureau. En staat voor een integrale veiligheidsbenadering binnen het veiligheidsdomein dat volop in beweging is. Zo zijn handhavers en toezichthouders niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een gesprek met iemand die nauw samenwerkt met de politie en deelneemt aan Vakgroep BOA ACP: Annette kraaijenbrink.

1 – Wat is je functie?

Ik ben sinds januari 1994 werkzaam bij de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Breda. Begonnen als parkeercontroleur en doorgegroeid naar Wachtchef. Ik heb diverse taakaccenten in mijn pakket zoals: cameratoezicht, jaarwisseling vuurwerk, straatdienst, dagelijkse aansturing en Spoorbuurt/Stationskwartier. Ik neem deel aan de vakgroep BOA ACP en hoop daarmee zo mijn steentje te kunnen bijdragen. We proberen de boa’s in het land de erkenning te geven die ze verdienen en ze een landelijke uitstraling te geven. We hebben als vakgroep BOA ACP nog veel werk te verzetten. Kijk maar naar de samenwerking met de politie.

2 – Wat spreekt je het meest aan in je werk?

De diversiteit. Niets is wat het lijkt. Je weet ‘s morgens/’s middags niet hoe je dag verloopt. Je bent behulpzaam naar burgers, maar je spreekt ook overtreders aan en geeft ze als het nodig is een bekeuring. Het is mooi om hierop in te spelen en alles tot een goed resultaat te brengen. Ondanks de vele dienstjaren leer ik er nog steeds wat bij.

3 – Hoe ziet je werkdag er doorgaans uit?

Als ik vroege dienst heb, maak ik het rooster voor de volgende dag en breng ik soms ook wijzigingen aan in het rooster van de dag zelf. De collega’s worden door mij op diverse taken ingezet zoals parkeercontrole, overlast jeugd, terrascontrole en dergelijke. Ik maak de briefing gereed en geef deze zelf bij aanvang van de dienst. Ik bekijk meldingen en zet deze uit naar de collega’s. Ik onderhoud contacten met de wijkagenten in ons werkgebied en stem zaken op ons werkgebied en taakaccenten regelmatig met ze af. Regelmatig ga ik mijn wijk, Spoorbuurt/Stationskwartier, in en spreek met ondernemers en bewoners hoe het nu in mijn wijk gaat.

4 – Hoe verloopt de samenwerking met de politie?

Dat is wisselend. Met de wijkagenten gaat het goed. Ik ga soms met ze mee de wijk in om te kijken wat we kunnen doen. We stuitten dan op wrakken en aanhangers, die we samen in beeld brengen. Ik vind het jammer de de politie in het algemeen niet weet wat een boa is en wat die allemaal kan in het publieke domein. Wij gebruiken C2000 en zitten op een eigen toegewezen kanaal. Wij hebben onze eigen meldkamer. Zo af en toe hoor je meldingen bij het OC die wij zouden kunnen oppakken, maar waar dan weer een eenheid van de politie naartoe moet. Een gemiste kans. Als zij meer van ons gebruik weten te maken, kan de diender beter zijn werk doen.

5 – Hoe staat het met de beeldvorming van boa’s?

Boa’s zijn medewerkers die goed opgeleid zijn en wier kennis goed op peil wordt gehouden. We moeten helaas nog steeds aan het publiek en de eigen gemeente uitleggen wie we zijn en wat we doen. Hier zou meer publieke aandacht aan moeten worden gegeven.